Sunday, March 20, 2011

TINERI CHITARISTI - SALONTA

CHITARA = PRIETENI

Pe langa a slefui talentul muzical, CHITARA leaga prietenii adanci care se pastreaza foarte mult timp....
daca nu chiar o viata...

Ce intelegem prin "CHITARĂ"?

   Ce intelegem prin chitară?
 Este o intrebare la obiect care necesita un timp de gandire...
Pentru un raspuns adecvat, desigur!
Prin chitara fiecare individ intelege altceva...de la Bob Dylan la Metallica, de la un instrument plictisitor pana la instrumentul care aduce in jurul focului de tabara cunoscuti si necunoscuti care apreciaza, desigur, muzica de calitate.
   Chitara e un mod de exprimare, e prietenul de care ai nevoie...atunci cand esti bucuros sau trist, chitara o ai langa tine si prin ea poti "spune" multe. Mangaierea corecta a corzilor ridicata muzica la nivelul de arta, nu de galagie
   Sa nu va asteptati vreodata ca ce-i frumos sa fie si simplu! GRESIT! Pentru a canta frumos e nevoie de 30% talent si 70 % multa, multa MUNCA!  Repetitii peste repetitii si zile intregi pierdute cu chitara, repetand, repetand la nesfarsit si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
   In articolele de mai sus veti vedea tinere sperante care indragesc acest instrument (chitara) si o fac cu placere (nicidecum fortati de parinti sau prieteni), care vad in chitara un prieten si nu o povara!
Pe aceasta cale ii felicit si le spun de pe acum ca sunt niste invingatori!

CHITARA si FOLK-ul


Un scurt sumar luat de pe WIKIPEDIA..  
Chitara joacă un rol important în numeroase genuri muzicale aparținând folclorului, dar îndeosebi muzicii de consum. Între aceste genuri, se numără muzica blues, country, folk, flamenco, jazz, rock și pop.  
   Practica contemporană include chitara cu șase corzi (acustică, mult mai rar electrică) în muzica cultă astfel: repertoriul specific este cântat la chitară „clasică” (ale cărei corzi sunt fabricate din nailon), muzica vecherenascentistă sau barocă), în lipsa unui instrument mai potrivit, se execută la chitară cu corzi de oțel, iar muzica contemporană se va executa la ambele, în funcție de indicațiile din partitură. La chitară se poate cânta folosindu-se exclusiv proprietatea acustică a corpului chitarei (în care se propagă undele sonore create de vibrația corzilor la ciupire) sau folosindu-se un amplificator (potrivit atât la chitare electrice, cât și la cele acustice) ce crește în intensitate și modelează, în funcție de preferințele chitaristului, semnalul captat de dozeleelectromagnetice montate în apropierea corzilor. 

Muzica folk este un curent ce descinde din folclorul american, avându-și rădăcinile în anii 1930. Părinții folk-ului sunt considerați cântăreții protestatari din anii Marii Crize. Joe Hill, membru al sindicatului revoluționar Industrial Workers of the World (IWW), cunoscut și sub numele de Wobblies; Woody Guthrie1912-1967); Leadbelly (1885-1949); Cisco Huston (1918-1961). Versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valore poetică, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, preocupându-se de individ în relație cu istoria și nedreptățile sociale. (
Apogeul folkului american este atins în anii 1960, cand este îmbrațișat ca mod de expresie artistică al tinerilor hippie. Nume mari ale acestei perioade sunt Bob Dylan (poet, compozitor și interpret născut în 1941), care deplânge în cântecele sale atrocitățile războiului (Masters Of War), indiferența în fața problemelor sociale, a violenței, a intoleranței (Blowin' In The Wind), Joan Baez, Leonard Cohen ș.a. După 1965 apar încercări de fuziune între folk și rock, fiind de amintit grupuri ca Simon & Garfunkel sau formația americană The Byrds


În România, muzica folk va fi popularizată de realizatori radio precum Cornel Chiriac (prin emisiunea Metronom). Compoziții folk-rock se fac simțite la sfârșitul anilor '60 pe primele apariții discografice ale formației Phoenix, prin cântece ca Și totuși sunt ca voi, Canarul, Vremuri etc. Mai târziu, fenomenul va lua amploare prin Cenaclul Flacăra inițiat de poetul Adrian Păunescu, unde se vor afirma nume mari precum Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Florian Pittiș, Valeriu Sterian, Nicu Alifantis, Alexandru Zărnescu, Victor Socaciu, Grupul folk ECOUL ( Magda Finna Puskas si Sorina Feier Bloj), Grupul folk PARTAJ (Magda Puskas si Tatiana Stepa),etc.

Inițial termenul de muzică folk (en.: folk = oameni/popor) denumea muzica cântată de oamenii simpli din popor. În secolul 20 și 21 termenul a luat căpătat sens, putând fi folosit ca sinonim la muzica tradițională [1]